Hediye Ritüeli

HEDİYE RİTÜELİ
En son ne zaman hediye aldınız? Peki ya kime? Hayır hayır, amacımız elbette sizi sorguya çekmek değil. Sadece küçük bir merak bizimkisi…
En son ne zaman ve kime hediye aldığınızın cevabı sizde saklı dursun, biz hediye konusuna gelelim. Acaba ilk hediyeyi kim, neden aldı? İlk hediyenin kaynağında, kırdığı birinin gönlünü kazanmak isteyen biri mi var, yoksa sevdiği birini mutlu etmek isteyen biri mi? Bu suallerin cevabını bilmesek de, tarihte bir ilke imza atarak "birine bir şey vermek” gibi bir gereklilik duyan ilk hediyeci kitleleri arkasından getirmeyi başarmış durumda.
Aslına bakarsanız, ilk hediyenin kabul görmesi ve benimsenmesiyle birlikte hediye vermenin bir kültür haline dönüşmesi bizi, sevdiklerimizi çeşitli vesilelerle mutlu edecek bir formüle kavuşturmuş durumda. Hediye aldığında mutlu olmayan biri var mı aramızda? Elbette yok. O zaman, hediyeye mutluluk formülü demekte hiç de haksız sayılmayız.
Her ne kadar doğum günleri, anneler günü, babalar günü, sevgililer günü gibi en çok hediyenin alındığı belirli günlerin ortaya çıkışında farklı amaç olsa da, biz sonuç olarak sevdiklerimizin mutlu olmalarıyla ilgileniyoruz. Çünkü onların mutlu olması ve yüzlerinde beliren gülümsemenin sebebi olmak, paha biçilmez bir mutluluk verir bizlere de.
İnsanlar arasında sevginin bir göstergesi olarak hediyeleşmek, daha sonraları o kadar yayılmış ki hediye vermek için sebep arar olmuşuz hatta. Bu belirli günlerle yetinmeyip; bebek hediyesi, ev hediyesi, doğum hediyesi, sünnet hediyesi, nişan hediyesi, düğün hediyesi, terfi hediyesi, emeklilik hediyesi diye başlayarak, sonu gelmeyen bir hediye alma listesi oluşturmuşuz. Kimi zaman kolayca hediye alırken kimi zaman zorlansak da, o da işin cilvesi diyor ve bu ilkleri hayatımıza her kim soktuysa, ne iyi yapmış diyoruz…